Застапуваме

  item

  Граѓански организации побараа да се спроведе ревизија на патните трошоци на ДИК и Собрание

  Државниот завод за ревизија (ДЗР) да изврши ревизија на патните трошоци и нивните покритија во Државната изборна комисија (ДИК) и во Собранието со цел...

  item

  Собранието под лупа: Пакети со сите анализи за пратениците во заминување

  По повод распуштањето на Собранието и завршувањето на мандатот на пратениците од последниот состав, Институтот за демократија до сите 123 претставници ги достави наодите...

  item

  Берлински процес: Точка на кристализација на западниот Балкан

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје во партнерство со организациите „Група за развојни политики“ од Србија и Фондацијата „Нови политики“ од Босна и...

  item

  Реакција на иницијатива „Предлог за итни демократски реформи“

  Иницијативата на граѓански организации „Предлог за итни демократски реформи“ сака да укаже на јавноста и политичките партии вклучени во преговори, за клучните мерки кои...

  item

  Студија „Од нацрт до закон: Креирање политики и граѓанско учество“

  Jавната политика е јасно или прикриено насочена акција, утврдена и имплементирана од јавната власт. Во многу примери, јавна политика е и она што државата...

  item

  СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

  Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е корупцијата во политиката на високо ниво и застоеноста на процесот на пристапување кон Европската...

  item

  Извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (јануари – април 2016)

  Прв пат од почетокот на набљудувањето (јуни 2014) на медиумското известување за Собранието, објавени се повеќе информации во кои како извори се застапени истовремено пратеници и...

  item

  Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од декември 2015 до април 2016

  Во периодот од 1 декември 2015 до 6 април 2016 набљудувачите анализираа вкупно 1542 дискусии на пратеници во Собранието кои беа изнесени по однос...

  item

  Јавна реaкција до Државната комисија за спречување на корупцијата

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата, денес (12 април 2016 година) упати јавен повик до Државната комисија за спречување на корупција да...

  item

  Завршна конференција од „Агора сесии“: Механизмите за партиципативно креирање политики не функционираат

  За еден граѓанин да се вклучи во процесите на креирање на јавни политки во Македонија потребно му е многу работа, трпение, знаење, внимание, информираност...

  item

  Прв извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (септември – декември 2015)

  Враќањето на опозицијата во Собранието одново го врати медиумскиот интерес кон парламентарните дебати. Значителен дел (43%) од анализираните информации во кои се спомнува Собранието...

  item

  Агора сесија: Прецизирани предлозите на граѓанските организации за програмата за работа на Владата

  Борба против корупцијата на сите нивоа, деполитизација на институциите и прочистување на медиумите од државни реклами и говор на омраза. Ова се трите теми...

  item

  Краток документ на јавни политики: Во лавиринтите на циклусот на креирање политики

  Овој краток документ за јавна политика има за цел да ги претстави основите кои го определуваат партиципативното креирање политики во Република Македонија. Партиципативното креирање...

  item

  „Рововска дебата“ – Анализа на квалитетот на дискусијата во Собранието од јуни 2014 до мај 2015

  Квалитетот на дебата во Собранието претставува значаен фактор кој влијае на квалитетот на донесените политички одлуки, законските решенија и можностите на парламентарниот дом да функционира...

  item

  Препораки за македонското Собрание за подобрување на учеството на јавноста во неговата работа

  Македонското Собрание нуди канали преку кои јавноста може да учествува во неговата работа. Но, суштински важно е учество на јавноста во расправите и дискутирањето...

  item

  Краток документ на јавна политика: Во потрага по ефективна дискусија во Собранието

  Во три наврати во изминативе години (2008, 2010 и 2013) парламентарните политички партии изгласаа измени во Деловникот на Собранието со кои значително се ограничува...

  item

  Краток документ на јавна политика: Како се донесе Буџетот за 2015?

  Во услови на бојкот од вкупно 38 пратеници (од вкупно 123) главното прашање кое се отвора е флексибилноста на Деловникот за работа на Собранието...

  item

  Календар на јавни политики

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје (ИДСЦС), во рамки на проектот „Агора сесии – практикување на партиципативно креирање политики“, воведува електронски Календар на јавни...

  item

  Завршна конференција за Собранието под лупа: Пратениците дебатираат ретко и од ровови

  Претходно изградени позиции, неменливи ставови, ретко продлабочување на дебатата околу точките од дневниот ред, игнорирање и затвореност кон аргументите на другите говорници, доминација на...

  item

  За ефикасно справување со корупција потребен е закон за заштита на “свиркачи”

  На 6 октомври 2015 година се одржа втората Агора сесија на тема „Застапувачки цели 2016: фокус на политики од владеење на право“. На сесијата...

  item

  Тркалезна маса во Тетово: Како дебатираат пратениците во Собранието

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во петок (02.10) во Тетово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во Собранието“, на која се поканети...

  item

  Тркалезна маса во Куманово: Како дебатираат пратениците во Собранието

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ во понеделник (28.09) во Куманово организира тркалезна маса на тема „Како дебатираат пратениците во Собранието“, на која се поканети...

  item

  Прва Агора сесија: Партиципативно креирање политики

  Претставниците на граѓанските организации се согласија дека во најголем број на случаи институциите не се доволно отворени за соработка со граѓански организации. Ова особено...

  item

  Повторен повик на Платформата за борба против корупцијата до Јавното обвинителство

  Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата уште еднаш упати повик до Јавното обвинителство за поефикасно и потранспарентно постапување по прашањата кои се...

  item

  База на податоци за експерти во демократија и владеење на право во Македонија

  Во рамки на проектот „Агора сесии – практикување на партиципативно креирање политики“ изготвена е База на податоци на експерти, во областа демократија и владеење...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во април

  Пратениците во април ја намалија меѓусебната интеракција ако се земе предвид дека се зголеми процентот на индивидуални говори, а се намалија процентите на репликите...

  item

  База на податоци: Повик за вклучување на експерти од област на демократија и владеење на право

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) објавува повик за приклучување во база на податоци за експерти во областа на демократија и владеење...

  item

  Собранието под лупа: Седми извештај од мониторинг на медиуми

  Медиумите во март го зголемија известувањето за случувањата во Собранието, по остриот пад во февруари. Притоа тие почесто информираа за парламентарните дискусии на пленарните...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во март

  Пратениците на набљудуваните седници во март најчесто ги образложуваа своите позиции со по два и повеќе аргументи, а намален е процентот на образложенија со...

  item

  Публикувана Граѓанската стратегија за спречување судир на интереси во јавната администрација

  Како резултат на заедничката работа на вкупно 17 граѓански организации од целата држава, задоволство ни е да ја претставиме Граѓанската стратегија за спречување судир...

  item

  Одржани пет јавни дебати за спречување на судирот на интереси

  Во текот на месец април 2015 година во рамки на проектот „Граѓанска мрежа за спречување на судир на интереси во јавната администрација“ беа одржани...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во февруари

  Во февруари 2015 г. пратениците во македонското Собрание најмалку досега ги образложуваа своите позиции со два и повеќе аргументи, а најчесто од почетокот на...

  item

  Публикација: „Судир на интереси во јавната администрација“

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС) во рамки на проектот „Граѓанска мрежа за спречување на конфликт на интереси во јавната администрација“ ја публикуваше студијата...

  item

  Собранието под лупа: Шести извештај од мониторинг на медиуми

  Медиумите во февруари најмалку досега известуваа за случувањата во Собранието што коинцидира со насочувањето на јавниот интерес кон прес-конференциите на опозицијата и објавувањето на...

  item

  Втора работилница за подготовка на Граѓанска стратегија

  Во рамки на проектот Граѓанската мрежа за спречување на конфликтот на интереси во јавната администрација, на 3 и 4 март 2015, во хотелот Манастир,...

  item

  Собранието под лупа: Петти извештај од мониторинг на медиуми

  Медиумите во јануари 2015 досега најмногу информираа од почетокот на периодот на мониторинг за содржината на парламентарните расправи, ставовите и аргументите изнесени од страна...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во јануари

  Во јануари пратениците најмалку досега ги образложуваа своите позиции со по два и повеќе аргументи, а најчесто досега во говорите изнесуваа по еден аргумент....

  item

  Промовиран Регионалниот извештај за антикорупција

  На 30ти јануари 2015 година во Скопје, вршителот на должност амбасадор на САД во Македонија Бартон Патни и раководителот за соработка во Делегацијата на...

  item

  Собранието под лупа: Четврти извештај од мониторинг на медиуми

  Парламентарните седници на кои се расправаше за одземањето на мандатите на опозицијата и измените на законот за високо образование го добија медиумското внимание во...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во декември

  Пратениците во декември ја зголемија интеракцијата, но повторно не успеаја да се разубедат во исправноста на своите аргументи и секој остана во својот „ров“....

  item

  Собранието под лупа: Трет извештај од мониторинг на медиуми

  Бојкотот на опозицијата и процедурата за одземање на мандатите и во ноември го добија главното внимание на медиумите во однос на известувањето за настаните...

  item

  Студија на ЦЕА и ИДСЦС – Буџетските информации треба да бидат јавно достапни

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) и Центарот за економски анализи (ЦЕА) промовираат студија за јавна политика „Буџетска транспарентност и отчетност во...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во ноември

  Во ноември, пратениците преку нивните говори не успеаја да разубедат ниту еден пратеник да ја промени својата почетна позиција. Истовремено, на расправите не е...

  item

  ИДСЦС и ЦЕА идентификуваат потреба и бенефити од воведување на буџетирање по перформанси во Македонија

  Буџетскиот процес во Македонија во последните 23 години во голема мера е затворен процес. Загрозени се двата основни предуслови за негово преминување на повисоко...

  item

  Работилница за креирање на Граѓанска стратегија

  На 3-ти и 4–ти декември во Охрид, во склоп на проектот Граѓанска мрежа за спречување на конфликт на интереси, се одржа работилница за креирање...

  item

  Собранието под лупа: Извештај за дебатата на пратениците во октомври

  Пратеничките ги надзборуваа пратениците на седниците во Собранието кои се одржаа во октомври. Жените продолжија со зголемување на својот удел во парламентарните расправи со...

  item

  Предлози од ИДСЦС до СЕП за адресирање на препораките од Извештајот за напредокот 2014

  Како одговор на повикот кој Секретаријатот за европски прашања го упати до граѓанските организации за достава на предлози за адресирање на препораките од Извештајот...

  item

  Прв извештај од мониторинг на медиумското известување за работата на Собранието

  Собранието најмногу е споменувано во медиумите во контекст на пошироките политички случувања, меѓупартиските односи и политичката криза во земјата, а помалку се известувало за...

  item

  Собранието под лупа: Втор извештај за дебатата на пратениците

  Пратеничките го зголемија уделот во дискусијата, но дебатата во Собранието во септември 2014 г. во најголем дел остана сиромашна, иако се зголемија репликите и...

  item

  Извештај: Сиромашна дебата во Собранието

  На седниците на Собранието ретко доаѓа до размена на мислења и ставови околу законските предлози. Малиот број на реплики и контрареплики по излагањата на...

  item

  Презентација на истражување на јавно мислење „Перцепции за состојбата со судирот на интереси и проценка на напредокот на Македонија во Европските интеграции“

  Работата на општинската администрација и процесите на јавните набавки се умерено транспатентни додека непотизмот, праксата „услуга за услуга“ и судирот на интереси во работата...

  item

  Промоција на студија за локалните јазични политики

  Недостасуваат пари и луѓе за спроведување на службената употреба на јазиците на немнозинските заедници на локално ниво. Ова е генералната слика во 31 единица...

  item

  Публикација: Европеизација на Западен Балкан преку имплементација на правото

  Во рамките на неодамна завршениот проект „Европеизација на Западен Балкан преку имплементација на правото“ Институтот за демократија СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС Скопје со финансиска помош на...

  Јавна дебата – Односите на Република Македонија со соседите и прашањето за името

  На 16 јануари 2014 година во Скопје Институтот за демократија СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС – (ИДСЦС) и Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) организираа јавна дебата...

  item

  Надминување на етничката сегрегација во училиштата – бриф

  Институтот за демократија СОЦИЕТАС ЦИВИЛИС – Скопје (ИДСЦС), во соработка со граѓанската организација „Зашто не“ од Сараево, Босна и Херцеговина, го објавија брифот за...

  item

  ИДСЦС на работилница во Брисел

  Сара Барбиери и Јован Близнаковски од ИДСЦС учествуваа на последната од трите работилници организирани во рамките на програмата ТРАИН 2013. Работилницата беше спроведена од...

  item

  ИДСЦС на Интернациoнална Конференција во Загреб

  Координаторот на проектот со наслов „Европеизација на Западен Балкан преку имплементација на правото“, Зоран Илиевски, ги презентираше резултатите од истражувачкиот проект на интернационалната конференција...

  item

  Одржана конференција во Охрид

  Â На 11.09.2013 во хотел „Пела“ во Охрид се одржа завршната конференција од проектот „Европеизација на западен балкан преку имплементација на правото“ организирана од...

  item

  РРПП – Финална конференција во Охрид

  Во рамките на проектот „Европеизација преку имплементацја на правото во Западен Балкан“ на 11.09.2013 во Хотел ПЕЛА на охридското крајбрежје ќе биде организирана научна...

  item

  Презентација на проектот на РРПП конференција во Белград

  Проектниот координатор Зоран Илиевски и Марко Кмезиќ во улога на истражувачки координатор на проектот „Европеизација на Западен Балкан низ имплементација на правото“ ги презентираа...

  item

  Меѓународна научна конференција „Изгубени во транзицијата – граѓанска вклученост во транзиционите промени во општествата од Западен Балкан“

  Центарот за емпириски културни студии на Југоисточна Европа (Србија), Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје (Македонија), „Социјално истражување на Косово“ (Косово) и Центарот...

  item

  Меѓународна научна конференција „Изгубени во транзицијата – граѓанска вклученост во транзиционите промени во општествата од Западен Балкан“

  Центарот за емпириски културни студии на Југоисточна Европа (Србија), Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје (Македонија), „Социјално истражување на Косово“ (Косово) и Центарот...

  item

  СЕЛДИ Позадински документ 1: Главни корупциски предизвици во Југоисточна Европа

  Во овој документ партнерите од СЕЛДИ мрежата ја анализираа моменталната регионална средина и состојба со корупција во секоја од нивните земји. Резултатот е генерален...

  item

  Презентација на проектот „Европеизација на Западен Балкан преку в ладеење на правото“ на АСН во Њу Јорк

  На годинашното издание на АСН во Њу Јорк беше презентиран проектот „Европеизација на Западен Балкан преку имплементација на правото од страна на Марко Кмезиќ...

  item

  Конференција од РРПП проектот „Европа, тука и таму: Анализа на европеизацискиот дискурс на Балканските медиуми

    Процесот на евроинтегрирање најчесто се смета за топ приоритет на сите земји од Западен Балкан. Поширокиот процес на европеизација навлегува и подабоко во...

  item

  Дали антикорупцискиот модел дава резултати во Македонија? – Клучни фактори кои го прават еден модел успешен

  Оваа студија за националната политика за антикорупција го поставува прашањето “Дали антикорупцискиот модел носи резултати во Македонија?“ Со цел да се одговори тоа прашање, оваа...

  item

  Регионална коалиција за антикорупција