SELDI билтен

  СЕЛДИ мрежата (Водство за развој и интегритет во Југоисточна Европа) ги подготвува СЕЛДИ билтените кои ги потенцираат најбитните настани во сферата на антикорупција и добро владеење во Југоисточна Европа (ЈИЕ). Информациите ги собираме од различни извори со цел да се добијат најрелевантните вести од Албанија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Косово, Македонија, Црна Гора, Молдавија, Романија, Србија и Турција.
  Текстовите кои се вклучени во СЕЛДИ билтените се внимателно избрани од страна на професионалци до долго искуство во сферата на антикорупција и добро владеење. За оние кои се заинтересирани да добијат подлабок увид во процесите и динамиката на корупциските предизвици во ЈИЕ овде исто така може да се најдат и информации за претстојни настани, извештаи и анализи.

  seldi-identity

  1 2 3 4 5 67 8 9 10 11 1213 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

  item

  Антикорупциски билтен за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

  На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и...

  item

  Извештај на СЕЛДИ: Главните напори да се насочат кон справување со високата политичка корупција и со заробената држава

  Во ниту една од земјите од регионот на југоисточна Европа не е забележан јасен и издржан пробив на политики...

  item

  Антикорупциска конференција во Скопје: Заробената држава не е повеќе само метафора

  Прашањата за борба против корупцијата во земјите од Западен Балкан и Турција беа тема на регионалниот форум наречен „Справување...

  item

  СЕЛДИ: Политичката корупција го надмина подмитувањето на Балканот

  Подмитувањето останува широко распространето на Балканот, но вистинскиот проблем е корупцијата во политиката на високо ниво и застоеноста на...

  item

  Работилница на СЕЛДИ во Брисел: Мора да се зголеми отпорноста кон корупција во Југоисточна Европа

  Како да се засили отпорноста кон корупцијата и да се спречи „заробувањето на државите“ од корумпирани елити е тема...

  item

  SELDI конференција – Зајакнувајќи ги застапувачките активности на граѓанските организации во борба против корупција во критичните сектори на Југоисточна Европа

  На 29 и 30 октомври 2015 година, иницијативите SELDI и ANTICORRP организираа дводневна конференција во Подгорица за да дискутираат...

  item

  Објавен споредбен преглед на состојбите со корупцијата во регионот

  На 13 и 14 ноември 2014 година во Тирана, Албанија се одржа завршната конференција на Мрежата за лидерство за...

  item

  ИДСЦС на СЕЛДИ регионалната работилница

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ Скопје (ИДСЦС) на 19 и 20 јуни 2014 во Истанбул, Турција, учествуваше на состанокот...

  item

  Меѓународен повик за пракса во СЕЛДИ мрежата (со промена)

  СЕЛДИ коалицијата за спречување на корупцијата и добро владеење, на која припаѓаат Институтот за демократија (ИДСЦС), Македонскиот центар за...

  item

  Тренинг за анти-корупција во Скопје

  На 7-8 Ноември 2013 година, Центарот за демократски студии, како координатор на иницијативата „Водство за развој и интегритет во...

  item

  Стратегија за добро владеење и антикорупција во Југоисточна Европа

  Мрежата „Водство за развој и интегритет во Југоисточна Европа“ (СЕЛДИ) подготви Стратегија и акциски план во кои се дефинираат...

  item

  ИДСЦС на регионална конференција во Белград „Главни корупциски предизвици и мерките за нивно решавање во Југоисточна Европа“

  Институтот за демократија, претставуван од Илина Мангова учествуваше  на регионалната конференција  „Главни корупциски предизвици и мерките за нивно решавање...

  item

  СЕЛДИ Позадински документ 1: Главни корупциски предизвици во Југоисточна Европа

  Во овој документ партнерите од СЕЛДИ мрежата ја анализираа моменталната регионална средина и состојба со корупција во секоја од...

  item

  Регионална коалиција за антикорупција

  Институтот за демократија во јануари 2013 година започна со имплементација на двегодишен регионалниот проект „Граѓанско општество за добро владеење...