Новости

  item

  Документ за јавни политики: Поттикнување на отпорноста во Западниот Балкан

  Долго се сметаше дека Европската Унија ќе го презеде водството во трансформацијата на Западниот Балкан. Oваа претпоставка денеска е...

  item

  Повик за текстови за „Политичка мисла“

  „Политичка мисла“ е стручно тематско списание за политички и социјални прашања. Меѓународниот уредувачки одбор на списанието го објавува отворениот...

  item

  Антикорупциски билтен за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

  На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и...

  item

  ИДСЦС и Џафери разговараа за поголемо учество на граѓанските организации во Собранието

  Собранието мора повеќе да ги отвори вратите за јавноста, граѓаните и граѓанските организации е заедничката констатација од средбата на...

  item

  Конференција: „Стратегија на Европската Унија за проширување на Западен Балкан: Ефекти од владеењето на правото“

  Научна конференција на која се анализираа ефектите од условувањето на пристапувањето на земјите од Западен Балкан со усогласување со...

  item

  Документ за јавна политика: Собранието усвојувало „европски закони“ со заобиколување на процедурата

  Собранието усвојувало повеќе „европски закони“ заобиколувајќи ја целата процедура предвидена за законите со европско знаменце во периодот 2014-2016. Во...

  item

  Конференција: Формирана „Мрежа за подобра легислатива“ за проценка на влијанието од регулативата

  Се формираше „Мрежа за подобра легислатива“ составена од десет граѓански организации кои ќе го следат процесот на проценка на...

  item

  ИНФОРМ: Презентација на научно истражување за политички клиентелизам на Балканот на конвенција во Њујорк

    Борјан Ѓузелов, надворешен соработник на истражувања на ИДСЦС, ги презентираше првичните наоди од студијата „Политички клиентелизам во Западен...

  item

  Силна осуда за вчерашните насилства во Собранието на Република Македонија

  Најостро ги осудуваме сите насилни методи на решавaње на несогласувањата. Одговорните за вчерашните настани треба веднаш да се идентификуваат...

  item

  Инфографик: Какви граѓански организации поддржуваат скопските општини

  Линк до инфографикот на Албански јазик: Infographic: Cilat organizata janë të mbështetura në komunat të Shkupit? Податоците во инфографиците...

  item

  ИНФОРМ Билтен#1: „Лидерски средби“ – (Де)формализирање на политичкото одлучување во Југоисточна Европа

  Aнализата на „лидерските средби“ (пракса на разрешување на сериозни политички расправи на приватни средби на партиски лидери притоа заобиколувајќи...

  item

  Краток документ за јавни политики: Каде и како се трошат средствата за невладините организации

  Кратката студија на јавна политика е произлезена како резултат на истражувањето кое се спроведе во 10 единици на локална...

  item

  ИНФОРМ Билтен #1: Истражуваме за изборна корупција, лидерски средби, економија, јавноста и институциите и меѓучовечките односи во Западен Балкан

  Преглед на студии на случаи Во првата година од активностите истражувачите на ИНФОРМ изработија 5 студии на случаи за...

  item

  ИДСЦС ќе ја администрира работата на Платформата за борба против корупцијата

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ на собранието на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата е избран во...

  item

  Панел дискусија: Што нѐ спречува во борбата против корупцијата?

  Македонија е рангирана на 90 место во светот според Индексот за перцепција на корупцијата на Транспаренси Интернешенел. Тоа е...

  item

  Извештај од набљудување на медиумското известување за работата на Собранието (август – октомври 2016)

  Институтот за демократија преку проектот „Собранието под лупа“ работи на исполнување на својата мисија за поддршка на развојот на...

  item

  Презентација на истражувања: Како до поголема социјална вклученост

  Општините имаат позитивни практики во делот на вклученоста на граѓанските организации и граѓаните во работата со социјално ранливите групи,...

  item

  Завршна конференција: Унапредување на социјалната вклученост преку ефективно користење на ЕУ фондовите

  На завршна конференција Институтот за демократија презентираше разработени проектни идеи на граѓански организации и државни институции и  „Прирачник за...

  item

  Повик за пријавување за обука во Црна Гора: Поттикнување на промена на стигматизирачки ставови

  Европа се соочува со зголемување на бројот на мигранти и бегалци, a ризикот од радикализација, и тоа најмногу кај...

  item

  Анализа: Кредибилитетот на Европската Унија во Македонија е доведен во прашање

  Наодите од анализата „Кредибилитетот на Европската Унија во Македонија е доведен во прашање“ изработена од Зоран Нечев и Христијан...

  item

  Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2016)

  Податоците од „Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на пристапување кон Европската Унија (2014-2016)“ на проф. Иван Дамјановски...

  item

  Јавна реакција против негативната кампања против граѓанскиот сектор

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ Скопје реагира на нападите oд одредени политички партии, политичари, медиуми и здруженија на граѓани...

  item

  Проект 463: Повик за дизајнерски услуги

  Во рамки на активностите од проектот „Проект 463: Мониторинг на трансферите кон граѓанските организации на локално ниво“ поддржан од...

  item

  Краток документ за јавни политики: Пратеничка активност, должност или избор?

  Институтот за демократија во насока на развојот на доброто управување, партиципативната политичка култура и соживототпомеѓу различностите го анализираше учеството...

  item

  Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците од јули до октомври 2016

  Институтот за демократија преку проектот „Собранието под лупа“ работи на исполнување на својата мисија за поддршка на развојот на...

  item

  Второ дополнето издание на Прирачник за парламентарни избори – 2016

  Во ова издание на Прирачникот можете да ги добиете сите релевантни информации за изборниот процес, легислативата, начинот на гласање...

  item

  Документ за јавни политики: Ефективноста на европскиот модел на судска независност во Западниот Балкан

  Документот за јавни политики испитува во која мера е успешна институционализацијата на судските совети иницирана од Европската Унија во...

  item

  Западниот Балкан и Берлинскиот процес: Што е постигнато до сега и кои се следните чекори?

  Во која мера се спроведуваат реформите од Берлинскиот процес и како тие придонесуваат за регионалната соработка и унапредување на...

  item

  Повик за практикант во рамки на Центарот за финансиско и административно работење на ИДСЦС

  Институтот за демократија „Социетас цивилис“ (ИДСЦС), во рамки на својата Практикантска програма, распишува оглас за практикант со целосно работно...

  item

  Документ за јавни политики: Берлински процес и како договорите да станат поефективни и поефикасни

  Берлинскиот процес е една малкуте преостанати платформи со фокус на интеграција на земјите од Западниот Балкан во Европската Унија....

  На почеток