item

  ИДСЦС ќе го набљудува спроведувањето на реформите

  На Македонија и требаат многу реформи, кои ќе навлезат во суштината на наталожените проблеми и ќе се спроведат во блиска иднина. Од начинот и успехот во решавањето на прашањата наведени во реформските документи како „Итните реформски приоритети, „Извештајот на...

  item

  Антикорупциски билтен бр. 36 за активностите на Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа

  На следниот линк можете да го прочитате билтенот за активностите на организациите кои се дел од Мрежата за развој и интегритет на Југоисточна Европа – СЕЛДИ во областа на борбата против корупцијата. Билтен бр. 36 – Мрежата за развој и интегритет...

  item

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на институционален грант од програмата „Цивика мобилитас“

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на институционален грант од програмата „Цивика мобилитас“ бр. 11-177/1-2016. Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје, Ве поканува да доставите понуда за испорака на теренско истражување за...

  item

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на проектот „ПВР во сенка“

  Барање за доставување на понуди за истражување на јавно мислење во рамки на ЕУ проектот: “Проценка на влијанието на регулативата во сенка: Промовирање на креирање политики базирани на докази”. Институтот за демократија „Социетас цивилис“ – Скопје, Ве поканува да...

  item

  ПВР во сенка: Отворен повик за експерт за стратешко планирање

  Повик за консултантски услуги за експерт за планирање на стратегија за развој на мрежа во рамки на проектот „Проценка на влијанието од регулативата во сенка : Промовирање на креирање на политики базирани на докази“ . Со проектните активности во...

  item

  Собранието под лупа: Како дебатираа пратениците на „најдолгата конститутивна седница“

  Конститутивната седница почна на 27 март, имаше 21 продолжение и заврши на 31 мај 2017 година што воедно ја прави најдолга ваква седница во историјата на парламентот. На пратениците од опозицијата отпаѓаат 81% од дискусиите. Најактивен пратеник беше Илија...

  item

  Онлајн анкета за испитување на ставовите на младите луѓе кон имигрантите

    Група на граѓански организации собрани со цел да се осврнат на прашањето поврзано со стигматизација на имигрантите, особено кај младите, преку промоција на демократските вредности, меѓукултурно разбирање и толеранција и активности насочени кон спречување и борба против дискриминаторски...

  item

  ИДСЦС: Оглас за ангажирање на практикант за проектот ИНФОРМ

  Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ (ИДСЦС), во рамки на својата Практикантска програма, распишува оглас за еден/на (1) практикант/ка со нецелосно работно време за период 2 месеци. Практикантите ќе бидат вклучени во Центарот за истражување ИДСЦС со фокус на регионалниот...

  item

  Ново издание на „Политичка мисла“: Политички елити, граѓанство и општествени промени

  Објавено е новото издание на „Политичка мисла“. Пред вас е педесет и вториот број на списанието кое како и досега излегува во соработка на фондацијата „Конрад Аденауер“ и Институтот за демократија „Социетас Цивилис“. Насловот на ова издание е „Политички...

  item

  Бриф за јавна политика: „Балканска корупција – Кинеската врска“

  Македонија уште не почнала да се опоравува од повеќегодишната криза, а во јавноста излегуваат нови детали кои откриваат акутен проблем во управувањето во земјата се вели во кратката анализа на јавни политки на Институтот за безбедносна политика на Европската...